Представники Лубенської громади взяли участь у відкритих обговореннях постанови НКРЕКП (оновлено)

29 січня у приміщенні Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), у м. Києві відбулися відкриті обговорення проєктів постанов НКРЕКП щодо встановлення тарифів на послуги розподілу природного газу АТ «Лубнигаз».

У відкритому обговоренні від Лубенської громади взяли участь представники виконавчого комітету Лубенської міської ради (Лубенський міський голова Олександр Грицаєнко, перший заступник Лубенського міського голови Олег Соболєв та начальник відділу економічного розвитку і торгівлі Олена Цох-Карунська), представники громадськості Лілія Мельниченко, Наталія Солоп і Сергій Александров та журналіст Олександр Назарець. Крім того, на засіданні були присутні також представники Пирятинської міської ради, Оржицької селищної ради, Полтавської обласної державної адміністрації, Професійної спілки працівників газових господарств України. Приєдналиася до обговорення в режимі онлайн також народний депутат України Анастасія Ляшенко. Пояснення щодо структури тарифу та діяльності підприємства надавали представники адміністрації АТ «Лубнигаз» Максим Дунін та Єгор Скурідін.

 

Головувала на відкритих слуханнях член НКРЕКП Оксана Кривенко, також була присутня директор Департаменту із врегулювання відносин у нафтогазовій сфері НКРЕКП Тетяна Рябуха та інші представники НКРЕКП.

Головуюча на засіданні ознайомила присутніх з проєктом постанови НКРЕКП та наголосила на тому, що основною метою НКРЕКП є збалансування пропозицій, поданих АТ «Лубнигаз» та органами місцевого самоврядування і громадськістю, та встановлення економічно обґрунтованих тарифів.

Лубенський міський голова повідомив, що конкретні пропозиції та зауваження від виконавчого комітету Лубенської міської ради щодо необхідності зниження складових тарифу та неможливості встановлення тарифу на послуги розподілу природного газу на запропонованому рівні були завчасно у письмовому вигляді направлені НКРЕКП і згідно з вимогами законодавства мають бути в обов’язковому порядку враховані під час обговорення, тому запропонував більше часу надати для висловлення своїх пропозицій представниками громадськості. Разом з тим, зазначив, що НКРЕКП необхідно напрацювати інший механізм формування тарифів на послуги розподілу природного газу, оскільки станом на сьогодні річна замовлена потужність та кількість споживачів АТ «Лубнигаз» постійно зменшується, а витрати щорічно зростають, що неминуче призводить до щорічного значного зростання тарифів, а це є неприйнятним для громадян. Лубенський міський голова висловив сподівання, що за результатами неодноразових звернень органів місцевого самоврядування та громадськості Верховна Рада України та Уряд України все ж знайдуть можливості зменшити тарифи на послуги розподілу природного газу чи включити його до складу загального тарифу на газ.

Від ініціативної групи Лубенської громади активну участь у обговоренні взяли Лілія Мельниченко, Наталія Солоп та Сергій Александров. Представниками громадськості в ході обговорення піднімалися питання обґрунтованості витрат на оплату праці, що закладені у тариф, необхідності здійснення розширеного поглибленого державного аудиту підприємства, результати якого можуть бути обґрунтованим підтвердженням використання коштів підприємством та підставами для формування складових тарифу, вартості газу українського видобування та низької якості газу для кінцевих споживачів, а також про якість наданих послуг АТ «Лубнигаз» та правомірність дій їх споживачів. Лілія Мельниченко наголосила на тому, що запропонований розмір тарифу на послуги розподілу природного газу є непідйомним для простих громадян через низький рівень їх доходів та висловила думку, що посильним для населення може бути тариф у розмірі не більше 3,60 грн./м3 з ПДВ, включаючи вартість спожитого газу та послугу розподілу природного газу.

Народний депутат України Анастасія Ляшенко озвучила свою думку щодо безпідставності включення до складових тарифу деяких витрат та необхідності зменшення тарифів на послуги розподілу природного газу. Наголосила на тому, що підняття тарифів спровокувало виникнення значної соціальної напруги в суспільстві, а також висловила свою думку щодо неефективної діяльності адміністрації АТ «Лубнигаз».

Свою позицію щодо тарифів на послуги розподілу природного газу АТ «Лубнигаз» та недоцільність їх підняття також висловили представники Пирятинської та Оржицької громад.

Пояснення на запитання громадськості та представників органів місцевого самоврядування надавали Максим Дунін, Оксана Кривенко та Тетяна Рябуха. Важливим моментом є те, що член НКРЕКП Оксана Кривенко повідомила, що до Верховної Ради України підготовлено та подано законопроєкт щодо укрупнення газотранспортних компаній (приєднання до крупних компаній тих підприємств, що мають незначну кількість споживачів та є менш ефективними), що надасть можливість знизити тарифи на послуги розподілу природного газу. Крім того, Оксана Кривенко підтвердила інформацію, що згідно з постановою НКРЕКП найближчим часом відбудеться позапланова виїзна перевірка дотримання АТ «Лубнигаз» вимог законодавства та Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з розподілу природного газу.

За результатами відкритого обговорення вирішили зобов’язати АТ «Лубнигаз» надати до НКРЕКП інформацію стосовно результатів розгляду питань, озвучених на відкритому обговоренні, а також реєстр звернень споживачів та результатів їх розгляду. Крім того, АТ «Лубнигаз» необхідно вжити заходів щодо додаткового інформування споживачів про елементи витрат планової річної тарифної виручки та напрямків їх використання.

Слід зазначити, що обговорення тарифів було досить тривалим і емоційним, але всім представникам органів місцевого самоврядування та громадськості була надана можливість висловити свою думку. Замість 30 хвилин, які були виділені згідно з регламентом на обговорення проєкту тарифу АТ «Лубнигаз», обговорення тривало майже 2 години, що свідчить про надзвичайну важливість цього питання як для органів місцевого самоврядування, так і для громадськості.

На жаль, представники НКРЕКП не дослухалися до думки громадськості та не врахували жодної пропозиції, наданої органами місцевого самоврядування щодо скорочення планових витрат та зниження тарифів на послуги розподілу природного газу. 30 січня 2021 року Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг прийнята постанова № 126 «Про внесення змін до постанови НКРЕКП від 16 грудня 2020 року № 2456», якою тариф на послуги розподілу природного газу для АТ «Лубнигаз» встановлено в розмірі 1,79 грн. за 1 м3 на місяць (без ПДВ).

 

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови