Дитяча книгозбірня - простір для ідей

Однією з найголовніших функцій дитячої бібліотеки є забезпечення вільного доступу дітей і підлітків до інформації. Це право закріплено Конвенцією про права дитини, яку Україна ратифікувала 1989 року: «Дитина має право вільно висловлювати свою думку; це право включає свободу шукати, одержувати і передавати інформацію та ідеї усякого роду, незалежно від кордонів, в усній, письмовій чи друкованій формі, у формі творів мистецтва або за допомогою інших засобів на вибір дитини». (част. 1. ст. 13).

Єдиним  публічним спеціалізованим бібліотечним закладом для дітей в нашій громаді є Лубенська міська бібліотека для дітей (філія №2 Публічної бібліотеки ім..В.Малика), яка вже 75 років поспіль надає послуги дітям нашого міста.

Нині, в час військової агресії, дитяча бібліотека виконує не лише інформаційну, освітню та культурно-дозвіллєву функцію, а й виступає центром психологічної підтримки як для юних лубенців, так і для  дітей, що прибули до нашої громади з інших регіонів через війну. На вимогу часу в бібліотеці з¢явилися нові послуги: надання навчального місця для онлайн-уроків, підготовка уроків в читальній залі, коли вдома немає світла. Бібліотечні послуги залишаються доступними навіть тоді, коли немає електричного освітлення (останнім часом діти та їх батьки вибирають книги навіть за допомогою ліхтарика).

На даний період Лубенська міська бібліотека для дітей обслуговує 1800 користувачів, з них за період від 24-го лютого зареєструвалося 992 читачі, з яких 62 - внутрішньо переміщені особи. З метою обміну книг та читання відвідали бібліотеку за період з 24 лютого 12996 разів, з них внутрішньо переміщені особи – 447 разів. Як бачимо, останнім попит на бібліотечні послуги зріс, особливо це стало помітно під час аварійних вимкнень електроенергії, коли, відірвані від гаджетів, діти потяглися до традиційного джерела інформації – книг.

Нашим дітям катастрофічно не вистачає спілкування. Тому дитяча бібліотека це не просто книгозбірня, це центр комунікації, простір для спілкування з ровесниками, різноманітних творчих хобі, самореалізації. Цьому сприяє як повсякденна робота з кожним читачем, - бесіди, консультації, анкетування, - так і проведення різноманітних соціокультурних заходів.

  • Так, вже 10 років при бібліотеці працює клуб вмілих і допитливих «Чарівна скриня» народознавчого та прикладного спрямування.
  • Наші читачі беруть участь і перемагають у Всеукраїнських конкурсах: «Майбутнє планети у наших руках!», «Конституція для всіх: і великих, і малих».
  • Проводяться заходи для всієї родини: «Квіткова зустріч», бібліотечна година «Коли в серці панує любов» тощо.
  • Влаштовуються бібліопікніки «Книга йде до вас із грою!», на дитячих майданчиках.
  • Організовано тиждень вишивки, в рамках якого відвідувачам пропонували книжкову виставку Вишивана краса України», народознавчу годину, майстер-класи з вишивання стрічками.
  • У межах традиційних «Літніх читань» бібліотекарі щотижня чекали дітей в «Ігровій вітальні, «Мультсалоні», на «Арт-майданчику», проводили літературну квест-гру «Острів Читалія на планеті Літо» з нагоди Міжнародного дня захисту дітей, зустріч «Двічі літа в році не буває». Діти грали в ігри, малювали плакат спогадів та асоціацій «Бібліотека діти літо», вписували свої імена в хмаринки добрих вчинків та досягнень «Цього літа я…», робили колаж із фотографій бібліотечних зустрічей, учасники отримували подяки та грамоти.
  • Мандрували «Книжковим світом Олеся Донченка», з нагоди ювілейної дати письменника.
  • Захоплено грали у квест-гру «Лубни відомі й невідомі».
  • Запалювали «Козацький вогник» з нагоди Дня українського козацтва;
  • В рамках Всеукраїнського Тижня безпечного руху вчилися правилам дорожнього руху, розглядаючи книжкову виставку «Маленьким пішоходам» та граючи в рольову гру «Йшли друзі по дорозі».

Незважаючи на соціальне розшарування суспільства, сьогодні дитяча бібліотека - це саме те місце, куди може прийти будь-яка дитина, незалежно від своїх матеріальних можливостей і соціального стану. Робота закладу спрямовується на заохочення дітей до систематичного читання, виявлення читацьких уподобань, на популяризацію найкращої української та світової літератури, формування національно-культурного, духовного та інтелектуального потенціалу підростаючого покоління.  

P.S. Права дітей на культурне і духовне життя та на вільний доступ до інформації захищене Декларацією прав дитини, Законом України «Про охорону дитинства», Рекомендаціями Ради Європи СМ/Rec (2018)7 «Про принципи дотримання, захисту та реалізації прав дитини в цифровому середовищі»; Інструкцією з керівництва для дитячих бібліотек секції бібліотек для дітей і підлітків Міжнародної федерації бібліотечних організацій та установ ІФЛА.

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови