Фіксуємо хроніку війни разом

Події, що проживаємо нині, колись будуть описані у шкільних підручниках, вони залишаться в архівах, на світлинах та відеозаписах, у спогадах очевидців. Зіставляти факти і робити висновки будуть історики і політологи через деякий час. Ми ж маємо зафіксувати їх, зберегти правдиві дані, щоб не жалкувати про їх втрату в подальшому.

Для такої мети була утворена робоча група з документування російсько-української війни, затверджена розпорядженням міського голови від 09.12.2022 року № 549. В неї увійшли працівники різних сфер життєдіяльності громади, представники благодійних організацій, добровольчих збройних формувань, до участі ж по збору даних запрошуються всі, кому не байдуже!

Кожен відзнятий кадр, листування з рідними, робота волонтерів, розповіді про досвід евакуації населення або ж соціальної інтеграції у місті чи селі, що стало прихистком, - все це може стати безцінними історичними фактами.

Перше засідання робочої групи днями вже відбулося під керівництвом голови робочої групи Ірини Харченко, заступника міського голови. Ірина Василівна наголосила на важливості збереження всіх даних та вкладу кожного небайдужого громадянина нашої громади у перемогу над клятим ворогом.

До обговорення долучився Віктор Сивуха, командир Добровольчого формування №1, зауваживши, що точкою відліку збору даних необхідно встановити 2014 рік, пригадавши, як у цьому ж залі засідань Лубенський міський голова зачитав Указ Президента України від 17 березня 2014 року «Про часткову мобілізацію». Погодьтеся, це вже також історія, та відчуття сприйняття її зовсім інші.

Сергій Сухина, радник Лубенського міського голови поділився спогадами командування батальйоном протягом 14 місяців, згадав, як підписав на «своїх хлопців» 70 нагородних листів, як за результатами їх розгляду до державних нагород представлені тільки 10… З семидесяти - десять… тих, хто називав його батьком. Чи болить зараз, як і тоді?!

Важливі та влучні поради надали наші літератори Раїса Плотникова та Ніна Шерстюк, які наголосили, що документалістика не терпить квапливості чи фальші!

Обговорили цього дня і технічну сторону роботи групи, яка буде покладена на відділ технічних засобів та програмного забезпечення (начальник Олександр Білоус), а це - збір даних на зовнішньому жорсткому диску. Розглянули та обговорили орієнтовну схему збору інформації.

Якщо ви хочете написати власну сторінку нашого краю, то ви маєте знати наступне:

  • всі ваші дані зберігаються з обов’язковим посиланням на авторство
  • до прийняття рішення про формування хроніко - документального видання, інформація є конфіденційною та не оприлюднюється
  • ваші персональні дані не розголошуються

…Ми вже бачили, як історичні факти вивертали навиворіт, фальшували, замовчували, фактично пишучи псевдоісторію, підлаштовану під чиїсь імперські інтереси. Сьогодні ми створюємо нашу нову правдиву історію разом, аби її уроки допомогли побудувати нове щасливе майбутнє для нашої держави, для нас, дітей.

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови