Із урочистої церемонії вручення літературно-мистецької премії імені В. Малика

19 лютого у приміщенні Центру творчості Лубенської громади (РБК) відбулися урочистості з нагоди вручення літературно-мистецької премії імені Володимира Малика та 100-річчя від дня народження письменника (із дотриманням карантинних обмежень).

 

Мабуть знаково, що цьогоріч співпало дві ювілейні дати – століття від Дня народження нашого українського Дюма та 20-й рік проведення урочистотей - офіційної церемонії вручення нагород лауреатам та дипломантам премії імені Володимира Малика.

На початку святкового заходу увазі присутніх було запропоновано переглянути уривок із документального фільму «Лицар слова, добра і любові», створеного лауреатами премії імені Володимира Малика 2002 року: заслуженим журналістом України Ніною Малій та оператором телеканалу «Лубни» Олександром Кузьмінським.

Право покласти квіти до пам’ятного знаку Володимиру Кириловичу Малику надали Ярославу Брюховецькому, учню 11-го класу Лубенської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №6,  призеру обласного етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України у секції «Електроніка та приладобудування» та Тараненко Альоні, учениці 10 класу ЗШ №3, призерці обласного етапу Міжнародного мовно-літературного конкурсу імені Тараса Шевченка.

Ведучі заходу Наталія Колісніченко та Артем Бондаренко нагадали про те, що рішенням Лубенської міської ради від 20 лютого 2001 року, за поданням обласного благодійного фонду імені Володимира Малика «Слово» та редакції газети «Лубенщина», для відзначення письменників, літераторів, науковців, працівників освіти і культури, журналістів, митців, громадських і державних діячів була заснована щорічна премія імені Володимира Малика.

Найурочистішим моментом заходу було оголошення цьогорічних переможців. Насамперед привітали лауреатів. У номінації «КРАЄЗНАВСТВО ТА НАРОДНА ТВОРЧІСТЬ»: Миколу Пшинку (смт. Котельва) за книги: «Котелевський край: природа, історія, люди» та «Розвиток освіти на Котелевщині»;

авторський колектив у складі: Віталій Глінський, Михайло Лось, Вікторія Біліченко та Віктор Шишацький (м. Орлик Полтавський р-н) за збірник історико-краєзнавчих нарисів «Орлик і орляни».

У номінації «ЛІТЕРАТУРА ТА ПУБЛІЦИСТИКА» лауреатом премії визнано одного автора - Віктора Стуса (Автономна Республіка Крим, Україна, м.Сімферополь) – за книгу «Ідеальне кохання»!

У номінації «Краєзнавство та народна творчість». Авторський колектив у складі: Віталій Глінський, Михайло Лось, Вікторія Біліченко та Віктор Шишацький (м. Орлик Полтавський р-н) за збірник історико-краєзнавчих нарисів «Орлик і орляни».

У номінації «МИСТЕЦТВО ТА МОНУМЕНТАЛЬНА СКУЛЬПТУРА» лауреатом визнано Костянтина Бобрищева (с. Кобеляки) за фотоесеї «В серці кричить війна».

Лауреатів премії В. Малика 2020 року вітав Лубенський міський голова Олександр Грицаєнко, який зауважив, що автори творів, які були подані на розгляд конкурсного журі, дійсно вразили своїми талантами та силою художнього слова. Також Олександр Петрович висловив жаль, що через різні об’єктивні причини та обмежувальні карантинні умови, не всі володарі премії ім. Малика змогли прибути до Лубен на урочисту церемонію нагородження. Насамкінець Олександр Грицаєнко побажав усім переможцям майбутніх творчих перемог та вручив грамоти лауреатам.

Долучилися до вітань на адресу цьогорічних переможців премії ім. В. Малика народний депутат України Костянтин Касай, в.о. голови РДА Сергій Сіряченко та почесні гості з Макарівщини.

Приємно також було послухати і самих авторів, чиї книги були відзначені цьогорічною премією нашого славетного письменника.

Урочисто вітала публіка на сцені і дипломантів. У номінації «ЛІТЕРАТУРА ТА ПУБЛІЦИСТИКА» такими визнано Віктора Сердюка (м. Полтава) за книгу для дітей «Стежками Флоренії, або випадок на Ульчиній галявині», Олег Бородай (м. Харків ) за збірник поезії «Відлуння окопів», Олександр та Степан Косько (Семенівка Латвія м. Вентспілс) за збірник віршів та оповідань «Оксамитові очі Сули», Сергій Коломієць (с. Кобеляки) за літературно-художнє видання «Совість землі».

У номінації «МИСТЕЦТВО ТА МОНУМЕНТАЛЬНА СКУЛЬПТУРА» дипломанткою визнано Аллу Федченко (м. Миргород) за книгу-альбом «Сіяти добре, світле, вічне».

Слово для привітання, вручення дипломів, а також презентації нової книги «Я йшов шляхом українства» надали голові обласного благодійного фонду «Слово» імені Володимира Малика, синові нашого видатного земляка Олександру Сиченку. Під оплески присутніх вручалися заслужені нагороди їхнім володарям.

Особливого художнього забарвлення урочистому заходу додавали виступи чоловічого вокального ансамблю «Жайвір», які виконали пісню «Явір та калина» (музика Асі Єфремової, слова Володимира Малика), Віталія Мороза з улюбленою піснею Володимира Кириловича «По садочку ходжу», а також майстерне виконання вокальних композицій Анатолієм Куценком, лауреатом премії ім В. Малика 2015 року, народним вокальним ансамблем «Гілея», Аллою Самозвон та гостями з Миргородщини – гумористичним дуетом «Рута».

 

 

 

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови