Круглий стіл з питань запобігання домашньому насильству

26 cічня у стінах виконкому відбулася робоча зустріч (круглого столу) зі складом Міжвідомчої координаційної ради з питань сім'ї, гендерної рівності, запобігання та протидії насильству та протидії торгівлі людьми, впровадження Порядку денного 1325 "Жінки. Мир.Безпека". Проводилася вона у партнерстві Лубенської міської ради та ГО "Бюро гендерних стратегій і бюджетування», в межах проєкту «відкриття кабінетів невідкладної медико-психологічної допомоги жінкам, які постраждали від гендерно обумовленого насильства, реалізацію якого здійснює міжнародний БФ «Український Жіночий фонд», за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення/UNFPA та Міністерства закордонних справ Данії.

Розпочинаючи спілкування з учасниками робочої зустрічі, заступниця міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Ірина Харченко відзначила актуальність обговорюваної проблеми та підкреслила важливість залучення до її розв’язання молоді, практичних психологів, які працюють у школах з дітьми, а також спеціалістів, які можуть надати фахову допомогу тим, хто її потребує.

Своєю чергою, експертка ГО «Бюро гендерних стратегій і бюджетування», Наталія Шкоденко розповіла про цілі та завдання цієї зустрічі. Одне з них – це донесення інформації до жінок, які проживають у місцевих громадах та які постраждали від домашнього насильства чи гендерно зумовленого насильства, також жінок ВПО, які зазнали насильства на окупованих територіях чи в місцях активних бойових дій. Для цього, як зауважила пані Наталія, необхідно забезпечити широке інформування жінок про роботу гінекологічних кабінетів безбар’єрного доступу для постраждалих від гендерно обумовленого насилля (ГОН). Зокрема в Україні таких кабінетів відкрито 20, 4 з яких – у Полтавській області.

Упродовж зустрічі перед аудиторією виступили й інші учасники робочої зустрічі, серед яких: регіональна координаторка ГО «Бюро гендерних стратегій і бюджетування» Ольга Прижкова, директорка територіального центру соціального обслуговування, Наталія Сухонос, очільниця КП «Лубенська лікарня інтенсивного лікування» Лариса Сухопар, фахівці соціальних служб громади, представники Лубенського відділу поліції, освіти.

Зокрема заступник начальника відділу превенції Лубенського відділу поліції Денис Зілінський, продовжуючи тему круглого столу, зазначив, що лише минулого року правоохоронці зафіксували 775 викликів, пов’язаних з насильством у сім’ї, 639 з яких – підтверджених, а  відповідно до цього, складено протоколи про адміністративне порушення на 85 осіб.

Тож присутні обговорили найважливіші аспекти цієї теми та окреслили план інформаційно-просвітницьких заходів, що мають відбутися у закладах освіти, культури, охорони здоров’я, соціальної допомоги щодо прав та послуг, якими можуть скористатися жінки (дівчата), враховуючи гінекологічні кабінети безбар’єрного доступу.

Подолання такого негативного явища, як насильство у сім’ї чи гендерно зумовлене насильство, можливе лише у співпраці усіх ланок: відповідних фахівців, владних структур, правоохоронних органів, соціальних служб, громадськості, – кожного з нас.

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови