У Лубенському музеї відзначили ювілей видатного композитора

Чергова зустріч у форматі «живий» музей була присвячена 150-річчю від дня народження композитора та педагога Бориса Підгорецького. Науковий співробітник Тетяна Сафронова розповіла про життєвий шлях уродженця Лубен автора української опери «Купальна іскра», романсів на вірші Тараса Шевченка, Івана Франка, Євгена Гребінки, збирача українських народних пісень.

Присутні мали змогу почути унікальний запис дуету Дениса та Русалки з опери «Купальна іскра» у виконанні  великих українських співаків Діани Петриненко та Андрія Іщенка. Історик Олександр Барсуков зачитав спогади Федора Сухопари учасника лубенського хору  організованого Борисом Підгорецьким на початку ХХ століття, який об’єднав інтелігенцію, робітників та селян.  Про матеріали присвячені композитору та його нащадкам,  які зберігаються у фондах Лубенської публічної бібліотеки ім.Володимира Малика шанувальники історії дізналися від бібліографа Наталії Замараєвої, історик Володимир Нестеренко розповів про власні дослідження творчого спадку композитора, які він провів у 1980-х роках.

Викладач школи мистецтв по класу баяна Олександр Перепелиця майстерно виконав низку чудових українських мелодій, під його акомпанемент відвідувачі музею, серед яких окрім лубенців були жителі Харкова та Чорнух, заспівали українські народні пісні «Від Києва до Лубен», «Ой, на горі та й женці жнуть» та інші.

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови