Купальські обряди для дітей Лубенської громади

Народні традиції – це те, що оберігає націю від забуття. Купала – мабуть, одне з найдавніших календарно-обрядових свят, що дійшли до наших днів ще з дохристиянських часів. Завдяки дотриманню народних традицій воно зберегло свій глибинний зміст та магічний характер (ритуальне очищення вогнем, ворожіння, запалювання багать і стрибки через них, пошук квітки папороті тощо).

Щоб передати юному поколінню глибинні народні вірування, ми продовжуємо відзначати Купала навіть за умов війни, щоправда, тільки для дітей. Щоб знали, вміли, пам’ятали.

6 червня біля Центру культури і дозвілля діти відзначали Купальське свято з поважним Водяником та задерикуватою Болотною Кікіморою. Прикрашали Марену, грали в ігри, стрибали через кропив’яне багаття, плели вінки, виготовляли вітальні листівки та аплікації. І, звісно, співали, танцювали, водили хороводи, демонстрували свої таланти, яких так багато родить наша земля.

Народознавчі години, тематично-пізнавальні заходи, конкурсно-розважальні програми, театралізовані заходи, майстер-класи тощо пройшли практично в кожному сільському будинку культури чи клубі.

Віддавали шану красі та магії українського вінка у Литвяках, Оріхівці, Тишках, В’язівку та Михнівцях.

Згадували, вивчали та відтворювали народні традиції в Олександрівці й Хорошках, Ісківцях та Пулинцях, Березівці й Крутому Березі, Новаках та Литвяках, Пісках і Солониці, Засуллі та Калайдинцях, Нижчому Булатці та у Березоточі.

Організовували ігри та конкурси у Хитцях, Вовчику та Мгарі.  Влаштовували театралізовані вистави у Войнисі та Мацківцях, а фольклорні посиденьки - в Окопі й Клепачах.

У Ісківцях, Пісках і Снітині частували односельців смачною кашею, рибною юшкою, піцою та солодощами. Шукали таємничу квітку папороті у Вищому Булатці, Висачках, Тернах, Крем’янці, П’ятигірцях.

І скрізь - вабили піснею, розраджували танцем, тішили грою на музичних інструментах, ворожили на кохання, на щастя, на добро, на перемогу.

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови