Відбулося чергове засідання комісії з реалізації державної політики відновлення та збереження національної пам’яті Українського народу

Нещодавно під головуванням секретаря міської ради Маргарити Комарової відбулося чергове засідання комісії з реалізації державної політики відновлення та збереження національної пам’яті Українського народу на території Лубенської територіальної громади. На нього виносилися робочі питання з виконання Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

27 січня 2024 року закінчується термін, визначений цим законом, у який необхідно перейменувати топоніми в межах населених пунктів та здійснити  демонтаж пам’ятників і пам’ятних знаків, які не підпадають під дію пам’яткоохоронного законодавства. Саме на цьому наголосила голова комісії Маргарита Комарова.

Про проведену роботу, що стосується обліку об’єктів, включених до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини, що віднесено до компетенції Управління культури і мистецтв проінформувала заступник начальника  Оксана Радченко.

Вона зокрема зазначила, що відповідно до календарного плану, передбаченого договором з Українським державним інститутом культурної спадщини, виготовлено облікову документацію на 11 об’єктів. Виконавцем послуг під час виготовлення облікових карток рекомендовано врахувати пропозиції по переозначенню та переосмисленню об’єктів, які увічнюють перемогу над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років у контексті подвигу українського народу. Серед них меморіальні комплекси у с.Новаки, с. Н.Булатець, пам’ятний знак воїнам 337 стрілецької дивізії та інші. На сьогодні  облікова документація готується до направлення на розгляд Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини при Департаменті культури і туризму Полтавської ОВА.

Оксана Радченко зауважила, що якщо пам’ятник внесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України або взято на державний облік відповідно до законодавства, що діяло до набрання чинності Законом України «Про охорону культурної спадщини», демонтаж (вилучення) відповідного елемента з публічного простору здійснюється з дотриманням процедур, передбачених законодавством про охорону культурної спадщини. Тому після отримання відповідних дозволів та погоджень, всі рекомендації будуть направлені на виконання балансоутримувачам об’єктів.

Вона також розповіла, що 22 грудня 2023 року отримано лист - відповідь про те, що філією «Вокзальна компанія» акціонерного товариства «Укрзалізниця» опрацьовано рекомендації комісії та демонтовано елементи радянської символіки з вентиляційних решіток у залі очікування вокзалу «Лубни», роботи з усунення символіки на фасаді вокзалу зі сторони міста та зі сторони перону будуть виконані при настанні сприятливих погодних умов.

          Також буде вилучено з публічного простору меморіальну дошку Герою радянського союзу Сергію Щелканову на приміщенні Лубенського районного центру комплектування та соціальної підтримки.

На засіданні члени комісії визначилися щодо переліку назв об'єктів топонімії Лубенської громади, які підпадають під дію Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії». Відповідно до рішення комісії нові назви отримають:

с. Березівка                     вул. Першотравнева - вул. Польова

с. Березоточа                    вул. Садова – вул. Федора Габелка

с. Вищий Булатець             вул. Першотравнева - вул. Гетьманська

с. Вільшанка                     вул. Лісна  - вул. Лісова (виправлення правопису)

с. Вовчик                         вул. Пономаренка - вул. Григорія Руденка

с. Войниха                       вул. Кирпоноса – вул. Незалежності

с. В’язівок                        вул. Лісна  - вул. Лісова (уточнення правопису)

с. Засулля                        вул. Лісна  - вул. Лісова (уточнення правопису)

с. Ісківці                          вул. Першотравнева – вул. Василя Ляскоронського

с. Калайдинці                   вул. Першотравнева - вул. Галини Орлівни

с. Калайдинці                    вул. Рубцова - вул. Захисників України

с. Ломаки                         вул. Черкесова – вул. Леонтія Слюза

с. Мацківці              вул. Першотравнева - вул. Городищенська

с. Михнівці               вул. Першотравнева - вул. Миколаївська

с. Новаки                вул. Першотравнева - вул. Благовісна

с. Олександрівка     вул. Лісна -  вул. Лісова (уточнення правопису)

с. Оріхівка вул.       1 травня з провулком- вул.Чумацька, провулок Чумацький

с. Піски                   вул. Лісна -  вул. Лісова (уточнення правопису)

с. Піски                  вул. Кузнєчна - вул. Ковальська  (уточнення правопис)

с. Піски                  вул. Бабака – вул. Житня

с. Піски                  вул. Мелконяна – вул. Кобзарська

с. Селюків              вулиця без назви – вул. Урожайна

с. Тишки                 вул. Лісна - вул. Лісова (уточнення правопису)

с. Тотчине               вул. Першотравнева – вул. Хлібна

с. Хорошки              вул. Першотравнева – вул. Благодатна

Члени комісії підтримали пропозицію залишити в с.Вовчик назву вулиці на честь танкіста Павла Попова, який загинув під час вигнання німецьких окупаційних військ з села Вовчик та врятував село від спалення.

Залишено також назву вулиці Криворотька в с. Засулля. Адже згідно історичних відомостей вона названа на честь Криворотька Петра Антоновича, заслуженого вчителя УРСР, який працював в селах Засулля та Солониця з 1933 по 1953 рр.

За підсумками роботи комісії схвалений перелік топонімів, запропонований до перейменування, рекомендовано винести на розгляд сесії Лубенської міської ради, яка відбудеться 25 січня 2024 року.

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови