Із засідання архітектурно-містобудівної ради

17 червня відбулось засідання архітектурно-містобудівної ради, на якому було розглянуто ескіз пам’ятника «Військовим 25-ї мотострілецької дивізії – учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС 1986-1990 рр». Ініціатором його встановлення стало Полтавське обласне об’єднання громадських організацій інвалідів-ветеранів Чорнобиля (голова Лариса Погребняк). Вони запропонували розмістити пам’ятник у сквері Третього тисячоліття по вул. Вишневецьких, неподалік від вже існуючого пам’ятного знаку. Представив ескіз пам’ятника член вказаного громадського об’єднання Сергій Погребняк.

 

Пам’ятник запропоновано виконати з гранітної плити орієнтовним розміром 1.7м х 2.7м з окремими накладками, на яких зображено збірний образ військових-ліквідаторів (барельєф вилитий із бронзи), а також зображення четвертого енергоблока Чорнобильській АЕС та медалі ліквідатору аварії на Чорнобильській АЕС зразка 1990 р. Основними написами є назва пам’ятника та перелік військових частин, що брали участь у ліквідації наслідків аварії.

Чимало зауважень у членів архітектурно-містобудівної ради було до форми пам’ятника, композиційного навантаження тощо. Але головна дискусія виникла щодо місця його розташування. Вказували на неможливість візуального сприйняття площинної форми пам’ятника на запропонованому місці з різних видових точок. Крім того, члени ради висловили пропозицію щодо встановлення в сквері Третього тисячоліття сучасної малої архітектурної форми чи то скульптурної композиції не пов’язаної з трагічними подіями.

Під час обговорення було запропоновано розмістити такий пам’ятний знак в іншому форматі біля існуючого пам’ятника «Лубенцям – учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС» по вул. Монастирській, підтримавши єдність в увічненні подвигу ліквідаторів Лубенщини. За результатами голосування, ініціатору рекомендовано виконати нову концепцію пам’ятного знака та врахувати зауваження архітектурно-містобудівної ради щодо місця його розташування.

Коментарі  
Дуже жаль, що 17.06.21р.в день Всеукраїнської чорнобильської акції в м. Києві, проти прийняття антиконституційного чорнобильського законопроекту №4555, коли у місті не було керівників Чорнобильських організацій було призначено засідання архітектурно-містобудівної ради. Напередодні, в другій половині дня 16 червня мені було повідомлено про це засідання. Я просила його перенести, але була відмова. Невже головний архітектор міста А. Шмонденко забув Рішення виконавчого комітету Лубенської міської ради від 24.03.2021 року пунк 19, яке повинно бути виконано. Який цинізм архітектурно-містобудівної ради, які рекомендують "виконати нову концепцію пам’ятного знака та врахувати зауваження архітектурно-містобудівної ради щодо місця його розташування.", в той час, коли ніхто не допоміг у виготовленні зразків креслень та у виготовленні макету пам'ятного знаку. Невже архітектурно-містобудівна рада ненавидить військових учасників ліквідації чорнобильської катастрофи нашого міста?
То що ми хочемо добитися справедливості у Києві, коли свої лубенські чиновники плюють в душі ще нині живим чорнобильцям-ліквідаторам. А 26 квітня лише пусті слова вдячності, які нічого не варті.
Дуже цікаво знати, в 35-ті роковини Чорнобильської катастрофи, хто з членів архітектурно-містобудівної ради висловив пропозицію щодо встановлення в сквері Третього тисячоліття сучасної малої архітектурної форми чи то скульптурної композиції не пов’язаної з трагічними подіями. Бо на сьогодні 24.06.21р протоколу засідання не надано. Це мабуть пов'язано з подіями минулого депутатського скликання, коли дану територію запримітили торгівці кавою, і тоді депутати Лубенської міської ради відмовили їм. Це що, викреслення трагічних сторінок історії нашого міста і тих людей, які відійшли за межу вічності внаслідок своєї участі у ліквідації однієї з найбільш техногенних катастроф планетарного маштабу???
Шановні члени вищевказаної ради, ви що, соромитеся військових ліквідаторів і тому змушуєте їх ще пройти сім кіл пекла, але вже в своєму місті та мабуть і в обласному центрі.
Для чого приймати Рішення виконкому, щоб його ігнорувати.
Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови